Grensoverschrijdend gedrag op het werk

Grensoverschrijdend gedrag komt vaker voor op de werkvloer dan je zou denken. Het is ruimer dan enkel seksueel grensoverschrijdend gedrag en overkomt zowel vrouwen als mannen. Onze loopbaanbegeleiders delen enkele (anonieme) verhalen die ze hoorden in hun praktijk.


Ongewenste intimiteiten

Nabila werkt in een grote bakkerij als verkoopster. Ze kreeg al enkele keren te maken met handtastelijkheden als ze zich voorover buigt om iets te nemen. De man in kwestie is haar baas. Ze is heel bang om ooit met hem alleen te moeten zijn. Tot nu toe heeft ze dit kunnen vermijden. Ze is uiteindelijk naar de huisarts gegaan omdat ze last had van stress en heeft een klacht ingediend bij de politie. Ze ziet het niet meer zitten om terug te gaan naar haar huidige job en is intussen gestart met loopbaanbegeleiding.

Samen met de loopbaanbegeleider bespreekt ze haar kansen op de arbeidsmarkt.

Ongepaste opmerkingen

Eliza werkte als begeleidster in de sociale sector. Ze werd door de directie opgeroepen tot een tweewekelijks ‘onderhoudend gesprek’. In deze gesprekken werd ze systematisch beledigd en geïntimideerd. Zo kreeg ze bijvoorbeeld kwetsende opmerkingen over haar uiterlijk. Ook in het bijzijn van andere collega’s en zelfs externen werd ze voortdurend de mond gesnoerd. Eliza wist dat ze niets verkeerd had gedaan en begreep deze reacties niet. Ze kon haar emoties steeds moeilijker onder controle houden.

Ze ging in loopbaanbegeleiding en kreeg zo haar zelfvertrouwen terug. Uiteindelijk nam ze zelf ontslag en vond ze een nieuwe job

Intimidatie door de werkgever

Marcus werkt voor een bedrijf dat voedselplannen op maat ontwerpt voor rusthuizen. Voor een nieuwe opdracht maakt hij samen met de IT een computergestuurd bestelsysteem. De deadline is heel kort en dus presteert hij veel overuren. Het resultaat is zeer geslaagd en de klant is tevreden. Marcus vraagt recup voor de overuren en de directrice nodigt hem uit in haar bureau. Hij krijgt te horen dat zijn overuren niet gecompenseerd worden en dat hij zijn werk maar beter had moeten plannen. Bovendien zegt ze dat zijn bijdrage in het bedrijf weinig betekenis heeft en dat hij beter ontslag zou nemen. Wanneer Marcus uitlegt dat hij geen ontslag wil nemen, bedreigt ze hem met de woorden: "Heb je jezelf al eens bekeken? Binnen een maand hebben we je het ziekenhuis in gepest!". 

Marcus heeft tijdens de loopbaanbegeleiding zijn ontslagbrief ontvangen. Hij solliciteert momenteel voor een gelijkaardige job in een ander bedrijf en overweegt nog om klacht in te dienen wegens pesterijen. Door de loopbaanbegeleiding is hij zich bewust van zijn kwaliteiten en kan hij gericht solliciteren. 

Seksisme

Een jonge vrouw ging in loopbaanbegeleiding nadat ze een burn-out heeft gehad als gevolg van seksisme op de werkvloer. Ze werkte aan een doctoraat bij een Vlaamse universiteit. Ze voelde zich gekleineerd door haar mannelijke collega's. Zo werd ze aangesproken als 'meiske' en kreeg ze voortdurend opmerkingen over haar uiterlijk. Ze schreef goede wetenschappelijke artikels maar die bleken telkens onvoldoende voor haar collega's. Door alle opmerkingen ging ze aan zichzelf twijfelen en kreeg ze uiteindelijk een burn-out.

Tijdens de loopbaanbegeleiding bleek dat ze wel heel goed was in het schrijven van artikels. Haar zelfvertrouwen nam toe. Ze kreeg intussen ook erkenning vanuit de academische wereld en één van haar artikels wordt gepubliceerd in een bekend wetenschappelijk tijdschrift. Ze besloot uiteindelijk om niet meer terug te gaan naar deze ongezonde werkplaats en nam ontslag. Momenteel is ze op zoek naar een job in haar afstudeerrichting en wil ze wetenschappelijk onderzoek blijven doen in bijberoep. 

Discriminatie

Ali is 22 jaar en komt uit Afghanistan. Hij werd in België erkend als vluchteling. Als jongere met buitenlandse roots had hij het niet gemakkelijk om werk te vinden. Toch vond hij werk in een wasserij, waar hij een paar jaar gewerkt heeft. Hij volgt nog elke dag les in de avondschool om een diploma secundair onderwijs te behalen. Hij wil afstuderen in de studierichting IT. Hij blijft ook nog extra lessen Nederlands volgen om zijn taal te verbeteren. Ali had het gevoel dat hij werd uitgebuit op het werk. Hij kreeg meer taken dan zijn collega's en werd uitgescholden als hij even pauze nam of ziek was. Daarnaast werd hij het slachtoffer van pesterijen door enkele collega's. 

Om zijn situatie op de arbeidsmarkt te verbeteren, heeft hij besloten om loopbaanbegeleiding te volgen. Hij kwam er tot het besef dat hij kwaliteiten heeft en dat hij meer aan kan dan een uitvoerende job in de wasserij. Hij kreeg ook informatie van de juridische dienst van zijn beroepscentrale waaruit bleek dat zijn werkgever niet in orde was met de arbeidsregels. Hij besloot om ander werk te zoeken en werkt sindsdien als verkoper in een winkel. Hij zal later nog een cursus volgen over assertief communiceren. Als hij gedaan heeft met de avondschool wil hij graag werken met computers. Dat is zijn grote droom.

Meer info?

Kreeg je zelf ook al te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Praat erover met een loopbaanbegeleider. 

*Onder bepaalde voorwaarden is loopbaanbegeleiding gratis. Vraag ernaar bij het ABVV.*

*Niet-leden zijn ook welkom!*

Ja, ik wil een afspraak of meer info


Ik wens loopbaanbegeleiding te volgen in *

Velden met een * zijn verplicht

Het Vlaams ABVV en zijn VZW’s verwerken persoonsgegevens volgens de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (=AVG).

Als je meer wenst te weten over ons Privacybeleid, surf dan naar http://www.vlaamsabvv.be/privacy